Faktorálás fogalma

2010. jan. 11.
Faktorálás fogalma

A faktorálás jelentése meghatározás szerint: a faktorálás folyamatos megállapodás a faktor és az árut vagy szolgáltatást nyitva szállító eladó között. Másképp ez azt jelenti, hogy a faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el.
Beszedi a számlaköveteléseket.

A faktorálás szereplői:

Három szereplője van az ügymenetnek, a vevő, aki nem tudja fizetni a szállítónak az árut, tehát behajtatlan követelése van. Ez kétféle lehet, olyan, amelynek már lejárt a határideje, és olyan, amelyiknek még nem.
A szállító, vagyis a faktoráló az a szereplő, aki igénybe veszi a faktorálás szolgáltatást a faktortól, hogy minél hamarabb pénzhez jusson.
A “hitelt” a faktor nyújtja, bizonyos díj (faktordíj) felszámítása ellenében. A faktordíj a finanszírozott számla előre meghatározott százaléka.

Hogyan zajlik a faktorálás?

A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni, d eakár olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
Keres egy faktort, amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént. Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át. Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.

Miért hasznos a faktorálás az Ön vállalkozásának?

Csökken a vevői kintlévősége, és javul cége likviditása, megítélő képessége pl.: egy későbbi hitel felvételénél; a cég versenypozíciói is javulnak, mivel a vevő számára kedvezőbb fizetési feltételekben állapodhatnak meg; alacsonyabb banki költségekkel kell számolnia.

Az esetleges hátrányok faktorálásnál:

  • Magas faktordíj, nagy a járulékos költsége a faktorálásnak
  • Bizalom elvesztése a folyamatos késedelmes fizetés miatt, ekkor már faktorálásra kerül sor és a vevő megítélése rosszabb lesz
  • Bizalom hiánya is előfordulhat, hiszen a szállítónak joga van még a határidő lejárta előtt faktorálni, vagyis nem várja meg a tényleges kifizetést, előre nem bízik a vevőben.

A Kapcsolatfelvétel gombra kattintva  hitelszakértőnk 12 órán belül megkeresi Önt, hogy többé ne legyen gondja követelései behajtásával. Kérdezze szakértőnket!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!