Faktorálás előnyei, hátrányai

2013. aug. 27.
Faktorálás előnyei, hátrányai
Bár még nem elterjedt ez a finanszírozási forma a faktorálás számos tulajdonsággal rendelkezik, amiért érdemes ezt választani. Kintlévősége csökken, ez által eszközei forgási sebessége nő. Szintén fontos, hogy vevétele tervezhetővé válik, vagyis újra befektethető.

További pozitívumok:

  • Cash-flow felgyorsulás: a vállalat pénzeszköz állományának növekedése a cég helyzetét erősíti, likvididitása javul, amely által egyéb megrendeléskor, beszerzéskor, illetve hitelfelvétel esetén előnyhöz juthat, pozitív elbírálást kaphat.
  • A piacon betöltött szerepe erősödik, versenypozíciója erősödik, így a későbbiekben akár terjeszkedésre is lesz lehetősége.
  • A faktoring szolgáltatás igénybe vételével a követelései időben megérkeznek (klasszikus faktorálás esetén hamarabb is), így Önnek is megérkezik a pénzösszeg, illetve a vevő számára kedvezőbb fizetési feltételeket adhat, amely által biztosan fizetőképes marad, így a vevőköre sem veszik el.
  • Költségei alacsonyabbak, mint hitel felvétel esetén. A bank a hitelben történő értékesítés kockázatát részben átvállalhatja ügyfelétől, ezáltal helyettesítheti a költséges bankgarancia, akkreditív, váltó vagy egyéb biztosíték alkalmazását.
  • Nincs hitelbírálat, vagyis biztosíték nélküli, egyszerű finanszírozási forma.
  • Tehermentesítheti ügyfeleit, a bank biztosítja a jogos követelések nyilvántartását és beszedését, ezáltal tehermentesíti ügyfelét a szükséges adminisztratív teendők alól és segíti a munkaerő hatékonyabb kihasználását.

A faktorálás hátrányai:

  • Magas faktordíj. A faktorcégek a számla bizonyos százalékában meghatározott összeg fejében végzik tevékenységüket, amelyhez egyéb járulékos költségek, mint például a kamat, illetve a kezelési költség hozzájárulnak. Ez a faktordíj. Ennek mértéke a számla nagyságától, illetve a faktoráló cégtől is függ.
  • Bizalom elvesztése a folyamatos késedelmes fizetés miatt, ekkor már faktorálásra kerül sor és a vevő megítélése rosszabb lesz, vagyis akár megszakadhat egy üzleti kapcsolat.
  • Mivel a követelést akár a határidő lejárta előtt is faktorcégre bízhatja, a vevő is visszakozhat a vállalatával való üzleteléstől, mivel nem bízik meg abban, hogy határidőre fizetni tud. Ez egy új ügyfél esetén még jó megoldás lehet, ám régi vevő esetén csak akkor érdemes alkalmazni, ha nem lát más megoldást követelése behajtására.
Eddig ismeretlen terep volt az Ön számára a faktoring tevékenység, de szeretné igénybe venni? Kattintson most a cikk alatt található nagy, zöld Ajánlatkérés gombra, és töltse ki a megjelenő űrlapot!
Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!