Faktorálás lépései

2011. jan. 15.
Faktorálás lépései

Mi a faktorálás?

A faktoring az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések folyamatos megvásárlása és kezelése. A faktoring cég szerződés keretében átveszi a követelések fizetőképességi kockázatát és megelőlegezi a követelést.

A faktorálás alapvetően változtathatja meg vállalata/vállalkozása jövőjét. Mivel folyamatosan biztosított ennek a szolgáltatásnak az igénybe
vétele, bármikor, bármely vevőjével szemben alkalmazhatja, így nem kell bevétele kiesésétől tartania, bővítheti árukészletét, növelheti profitját. Vagyis ez szinte mindenképpen előnyös az Ön számára. A faktorálás több lépésből áll, ezeket láthatja itt:

A faktorálás lépései

  1. A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni, maximum részben. Olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
  2. Keres egy faktort (olyan cég, amely a követelések felvásárlásával foglalkozik), amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
  3. Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
  4. A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént.
  5. Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át.
  6. Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.

A faktorálás díja, a faktordíj

Természetesen, mint ahogy mindennek, ennek is van költsége, ezt a faktordíjba foglalják bele.
A faktordíj a kamatból, a kockázatvállalás díjából, valamint a keretfelállítási díj. Ez lehet egyszeri, vagy folyamatos, attól függően, hogy milyen ügyletről van szó. Mértéke a finanszírozandó számla nagyságától is függ.

A faktorálást elsősorban kétféle számlatípusra alkalmazhatja:

  1. a már lejárt követelésekre,
  2. valamint a még le nem járt követelésekre – klasszikus faktorálás.

Így folyamatosan biztonságban tarthatja meglévő pozicíóját, nem veszíti el egy-egy késedelmes fizető miatt. A biztos piaci hely pedig elengedhetetlenül fontos a folyamatos bevétel eléréséhez, valamint a terjeszkedés első lépése.

Az ajánlatkérő gombra kattintva Ön látja az Ajánlatkérő űrlapot, amelynek kitöltése után hitelszakértőnk 12 órán belül megkeresi Önt, hogy a legjobb faktorálási ajánlatokról tájékoztassa, valamint kérdés esetén válaszolhasson Önnek, hogy többé ne legyen gondja követelései behajtásával.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!