Faktorálás résztvevői

2013. okt. 02.
Faktorálás résztvevői
A faktorálásban több szereplő van. A faktorcég, aki megvásárolja a követelést, a vevő, akinek a követelését átveszik, valamint a faktoráló, aki eladja a követelését. Faktorálás (angolul: factoring) jelentése meghatározás szerint: a faktoring folyamatos megállapodás a faktor és az árut vagy szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről:

A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el. Beszedi a számlaköveteléseket.
A faktoráló cég a megvásárolt rövid lejáratú vevőkövetelés jelentős részét, általában 80 százalékát azonnal ki is fizeti. Ezért ez a finanszírozási forma elsősorban a korlátozottabb pénzeszközökkel rendelkező vállalkozásoknak jelent jól használható pénzügyi szolgáltatást, mert a szokásos 30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidő helyett azonnal pénzhez jutnak.

Melyek a faktorálás típusai?

Két alaptípusa a lejárt követelések vásárlása illetve a még le nem járt követelések vásárlása.
A lejárt követelésnél az eladó megkísérelte már behajtani, de nem járt sikerrel. A másik eset a klasszikus faktorálás: a faktorcég akkor vásárolja meg a követelést, amikor annak fizetési határideje még nem járt le.

A faktorálás, faktoring folyamata:

  • A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni, maximum részben. Olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
  • Keres egy faktort (olyan cég, amely a követelések felvásárlásával foglalkozik), amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
  • Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
  • A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént.
  • Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át.
  • Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.
Ne legyenek gondjai követelései behajtásával! Kattintson most a cikk alatt található nagy, zöld Ajánlatkérés gombra és töltse ki a megjelenő űrlapot!
Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!