Faktorálás számvitele

2010. dec. 13.
Faktorálás számvitele

A faktorálás könyvelése
Faktorálna? Nem tudja, hogyan tudja elszámolni a faktoring tevékenységet? Íme a válasz!

A szakszerű meghatározás szerint, a faktoring folyamatos megállapodás a faktor és az árut vagy szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről:

  • A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett.
  • Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el.
  • Beszedi a számlaköveteléseket.
  • A faktoring, faktorálás könyvelése

A faktoring elszámolása a számviteli törvény alapján történik.

Faktoráló

Az követelés eladója, vagyis a faktoráló (faktoring tevékenységet igénybe vevő), egyéb ráfordításként kell elszámolnia a követelést, annak eladásakor. Az engedményes által elismert értékét (az az érték, amelyet a faktoráló cég, vagyis a faktor elismer és kifizet a faktort igénybevevőnek) a követelésnek bevételként kell elkönyvelni. A faktordíjat, vagyis a faktoráláshoz tartozó költségeket: a kezelési költséget, kamatot a pénzügyi műveletek ráfordításai, kamatjellegű ráfordítások között kell nyilvántartani. Ez az eladó részére vonatkozik.

Faktor

A faktorcég oldaláról ez másképp néz ki. A megvásárolt követelést, a követelések között kel elszámolni. Azon követelést, amelyet még nem hajtottak be/ nem törlesztett az adós, a Nyilvántartási számlák számlaosztályába is be kell vezetni.

Az eladó által kifizetett faktordíjat (vagyis azt az összeget, amely a követelés összegén felül van), a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között kell elkönyvelni.

A faktorálás különbözik a bankok által nyújtott hitelezési formáktól. A banki hitelképességi vizsgálattól eltérően a döntés alapja az előfinanszírozandó követelés minősége, azaz nem a faktorálást igénybe vevő céget minősítik, hanem a vevőt, amely az esetek nagy részében jól ismert, tőkeerős cég, első osztályú adós. A biztosítékok tekintetében rugalmasabb, mint a bankhitel. Az ügyletbírálati idő rövidebb. A vállalkozás mérlegében nem a hitelek, hanem a kölcsönök között kerül kimutatásra.

További kérdése van a faktorálás könyvelésével kapcsolatban? Forduljon kollégáinkhoz! Szakértőnk megkeresi Önt, az ajánlatkérő űrlap kitöltésétől számított 12 órán belül!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!