Faktorálás vállalkozások számára

2013. Sze. 20.
Faktorálás vállalkozások számára
Elsősorban a mikro,- kis, és középvállalkozások számára kedvező a faktorálást alkalmazni, hiszen hozzásegíti, hogy a vevőtől függetlenül (ne teljesen attól függjön, hogy ő fizet-e), bővíthesse árukészletét, forgalmat, gyarapodást érjen el, terjeszkedhessen. A factoring egyszerűbben fogalma adósságok megvásárlását jelenti.

Vagyis, hogy a faktorcég, aki erre szakosodott, megvásárolja a követeleéseket a szállítóktól és ő fogja a vevőtől behajtani. Ez egy hosszabb folyamat, amely több részből áll.

A faktoring szereplői:

  • Három szereplője van az ügymenetnek, a vevő, aki nem tudja fizetni a szállítónak az árut, tehát behajtatlan követelése van. Ez kétféle lehet, olyan, amelynek már lejárt a határideje, és olyan, amelyiknek még nem.
  • A szállító, vagyis a faktoráló az a szereplő, aki igénybe veszi a faktorálás szolgáltatást a faktortól, hogy minél hamarabb pénzhez jusson.
  • A “hitelt” a faktor nyújtja, bizonyos díj (faktordíj) felszámítása ellenében. A faktordíj a finanszírozott számla előre meghatározott százaléka.

A faktoring folyamata:

  • A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni maximum részben. Olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
  • Keres egy faktort (olyan cég, amely a követelések felvásárlásával foglalkozik), amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
  • Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
  • A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént.
  • Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át.
  • Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.

A faktoring díja

A faktoringnak, mint tevékenységnek is megvan a maga díja, ez a faktordíj. Ez a finanszírozott számla nagyságától függ elsősorban, ehhez a kezelési költség adódik hozzá.

Behajtatlan követelés miatt nem tud vállalata sem továbblépni? Kattintson most a cikk alatt található nagy, zöld Ajánlatkérés gombra és töltse ki a megjelenő űrlapot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!