Faktorálás – vállalkozóknak

2010. dec. 14.
Faktorálás – vállalkozóknak

Behajtatlan követelése van? Bizonytalan vevője fizető képességében? Feltöltené árukészletét, de nincs bevétele és emiatt nem tudja? Faktoráljon!

A faktorálás az angol factoring szóból származik, amelynek jelentése:  adósságfelvásárlás.

A faktorálás az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések folyamatos megvásárlása és kezelése.

Közérthetőbben ez annyit tesz, hogy van egy vállalat/vállalkozó rendel valamilyen árut, amelynek költségeit nem tudja fizetni. Ekkor keres egy faktoring céget, akik azzal foglalkoznak, hogy ezeket a kiadásokat átvállalja az adóstól és kifizeti helyette.

A kölcsönt adó a faktor. Ők üzletszerűen folytatják a faktorálást. Aki megrendeli ezt a szolgáltatást, a Vevő. A faktordíj a faktorálás által finanszírozott számla bizonyos százaléka. Ez az esetleges nemfizetés miatt is biztosíték a faktor számára. E miatt előfordul, hogy a faktoráló cég kezest kér. A faktorálás költségei még a faktorálási díjon felül: kamat, kezelési költség, szerződéskötési díj, rendelkezésre tartási jutalék.

Két típusa van:

  1. A lejárt követelések faktorálása: ebben az esetben a már lejárt követeléseket adják el a szolgáltatók, a hitelintézetek (vagy más szervezetek). Rendszerint ezeket a követeléseket már megpróbálta behajtani az eladó, de nem járt sikerrel. Ilyen típusú adásvételeknél általában az ár a követelés értékének mindössze kis hányadát teszi ki.
  2. A még le nem járt követelés faktorálása: általában a kisebb vállalatoknál fordulhat elő.  Ilyenkor a faktorcég kb. a követelés 80%-áért (Ez az arány változó) veszi meg a követelést, és a határidő lejáratakor hajtja be.

A faktorálás tulajdonságai:

  1. Jóval alacsonyabbak a költségei, mint egy hitelfelvételnek. Mivel ez csökken, a bevétel nő, ezáltal a cég is gyarapodik, erősebbé válik. Helyzete jobb lesz a versenypiacon.
  2. A faktorálással csökkennek a kintlevőségek.
  3. Nincs hitelbírálat.
  4. Nem kérnek hitelbiztosítékot.
  5. A faktorcég nyilvántartja a követeléseket, és időben behajtja azt, így nem válik az Ügyfél adóssá, nem kell külön emlékeztető a számlabefizetéshez.

Kérje ajánlatunkat Ön is! Ha bizonytalan, vagy már volt része negatív tapasztalatban a vevő nemfizetése miatt, ne habozzon! Forduljon hozzánk most! Az ajánlatkérő űrlap nagy segítséget nyújt Önnek! Töltse ki, és kollégánk 12 órán belül megkeresi Önt, hogy segíthessünk problémáján! Nem lesz több késedelmes fizetése, árukészletét bármikor gyarapíthatja!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!