Faktorálás

2010. nov. 14.
Faktorálás

A faktorálás az angol factoring szóból származik, amelynek jelentése:  adósságfelvásárlás.

A faktorálás az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések folyamatos megvásárlása és kezelése.

Közérthetőbben ez annyit tesz, hogy van egy vállalat/vállalkozó rendel valamilyen árut, amelynek költségeit nem tudja fizetni. Ekkor keres egy faktoring céget, akik azzal foglalkoznak, hogy ezeket a kiadásokat átvállalja az adóstól és kifizeti helyette.

A kölcsönt adó a faktor. Ők üzletszerűen folytatják a faktorálást. Aki megrendeli ezt a szolgáltatást, a Vevő. A faktordíj a faktorálás által finanszírozott számla bizonyos százaléka. Ez az esetleges nemfizetés miatt is biztosíték a faktor számára. E miatt előfordul, hogy a faktoráló cég kezest kér. A faktorálás költségei még a faktorálási díjon felül: kamat, kezelési költség, szerződéskötési díj, rendelkezésre tartási jutalék.

Két típusa van:

  • A lejárt követelések faktorálása: ebben az esetben a már lejárt követeléseket adják el a szolgáltatók, a hitelintézetek (vagy más szervezetek). Rendszerint ezeket a követeléseket már megpróbálta behajtani az eladó, de nem járt sikerrel. Ilyen típusú adásvételeknél általában az ár a követelés értékének mindössze kis hányadát teszi ki.
  • A még le nem járt követelés faktorálása: általában a kisebb vállalatoknál fordulhat elő.  Ilyenkor a faktorcég kb. a követelés 80%-áért (Ez az arány változó) veszi meg a követelést, és a határidő lejáratakor hajtja be.

A faktorálás előnyei 

  • Jóval alacsonyabbak a költségei, mint egy hitelfelvételnek. Mivel ez csökken, a bevétel nő, ezáltal a cég is gyarapodik, erősebbé válik. Helyzete jobb lesz a versenypiacon. 
  • A faktorálással csökkennek a kintlevőségek. 
  • Nincs hitelbírálat. 
  • Nem kérnek hitelbiztosítékot. 
  • A faktorcég nyilvántartja a követeléseket, és időben behajtja azt, így nem válik az Ügyfél adóssá, nem kell külön emlékeztető a számlabefizetéshez.
Szeretne behajtani egy követelést? Tájékozatlan a faktorálással kapcsolatban? Kérdezze hitelszakértőinket a fórumunkon! Tegye igazán versenyképessé cégét!
Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!