Faktoring fogalma

2010. nov. 18.
Faktoring fogalma

A faktoring fogalma szakszerű meghatározás szerint, folyamatos megállapodás a faktor és az árut vagy szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről: A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el. Beszedi a számlaköveteléseket.


A faktoráló cég a megvásárolt rövid lejáratú vevőkövetelés jelentős részét, általában 80 százalékát azonnal ki is fizeti. Ezért ez a finanszírozási forma elsősorban a korlátozottabb pénzeszközökkel rendelkező vállalkozásoknak jelent jól használható pénzügyi szolgáltatást, mert a szokásos 30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidő helyett azonnal pénzhez jutnak. Mindez támogatások esetében is ugyanígy alkalmazható. A faktorálással élő vállalkozások forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei látványosan javulnak, hiszen a faktor által kifizetett pénzből újabb fejlesztések indíthatóak. A követelés beszedéséről pedig a követelés új tulajdonosa, a faktorház gondoskodik.

A faktoring menete

  •  A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni, maximum részben. Olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
  •  Keres egy faktort (olyan cég, amely a követelések felvásárlásával foglalkozik), amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
  •  Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
  •  A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént.
  •  Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át.
  •  Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.

A faktoring díja a követelésképp behajtott számla bizonyos százaléka, amelyet a különböző faktorcégek állapítanak meg.

Behajtatlan követelései vannak? Megrendelést szeretne finanszírozni? Bővítené árukészletét? Kérdezze munkatársainkat a faktoring ügyével kapcsolatban! Adatlapunk kitöltésével időt spórolhat meg, munkatársaink 24 órán belül megkeresik Önt!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!