Faktoring folyamata 2013

2013. máj. 15.
Faktoring folyamata 2013
A faktorálás lényege, hogy a behajtatlan követeléseit a faktorcég által finanszírozza. Alkalmazhatja akár lejárt határidejű faktorálásra, illetve még le nem járt határidejűre (ez utóbbi a klasszikus faktorálás).

  • A faktorálás menete több lépésből áll. Első lépésként az előkészítés zajlik, amely a szükséges dokumentumok beadását, illetve kockázatelemzés, a Vevő minősítése zajlik. Ez mintegy 2-5 napot vesz igénybe.
  • Ezt követi az Ajánlattétel, amelyben a keretszerződést, illetve faktorálás díját, a futamidőt, valamint az előleg mértékét határozzák meg. Az előleg mértéke általában a finanszírpzandó számla értékének 80%-a. A faktorálás díja függ a számla nagyságától, valamint attól is, hogy egyszeri vagy folymatos faktorálásról van szó.
  • Az utolsó lépés a maradványösszeg kifizetése, ami az előlegből kimaradt részt jelenti.
Ez azt jelenti az Ön vállalkozása számára, hogy mindössze pár napos lefutás alatt a korábbi, problémás követeléseit rendezheti a faktorálás által. Így a befolyó összeget felhasználhatja a vállalkozás bővítéséhez, árukészlete frissítésére. Ez folyamatos megújulást eredményez Önnek, stabilabbá válik helyzete, szerepe a piacon.

Három fő szereplője van a faktorálásnak:

  • Faktoráló, az a vállalkozás, amelyik a követelését a cégre rábízta.
  • Faktorcég, amely átveszi a követeléseketa faktordíj fejében.
  • Vevő: az ő követelését finanszírozza a faktorcég.
  • Attól függően, hogy a vevőt tájékoztatják-e a faktoringról, lehet nyílt, illetve csendes (ez utóbbinál nem értesítik a Vevőt).
A faktorálás általában belföldi, de lehet külföldi is. A külföldi esetében különlegesség, hogy egy negyedik szereplő, a külföldi faktor is belép a képbe. Ez attól függ, hogy a belföldi faktornak van-e a külföldi országban kirendeltsége.

Miért kedvező Önnek a faktorálás?

Elsősorban azért, mert alacsonyabbak a költségei, mint a banki hiteleknek. Ezen felül a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nem Önt, illetve a vállalkozását vizsgálják az elbírálás során, hanem a Vevőt.
A faktorcég a faktoráláshoz kapcsolódó könyvelési, valamind adminisztratív teendőket is ellátja, így Önnek ezzel nincs tennivalója.

Ne legyen többé gondja, követelései behajtásával! Kattintson most a cikk alatt található nagy, zöld Ajánlatkérés gombra, és töltse ki a megjelenő űrlapot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!