Faktoring jelentése, fogalma

2012. aug. 10.
Faktoring jelentése, fogalma
Ahhoz, hogy pontosan megismerhesse a faktoring tevékenyéség, fontos ismernie a fogalmát.
A faktoring az angol factoring szóból származik, jelentése: adósságfelvásárlás. Vagyis azt jelenti, hogy a faktorcég megvásárolja a követeléseket a szállítótól, és ő behjatja azt a vevőtől.

Ennek folyamata részletesebben:

  • A szállító a megrendelését nem tudja finanszírozni maximum részben. Olyan követelések is lehetnek, amelyet a vállalat nem tud behajtani.
  • Keres egy faktort (olyan cég, amely a követelések felvásárlásával foglalkozik), amely pozitív minősítés után megköti a szerződést. A faktor kedvezőtlen feltételek esetén kérhet biztosítékot.
  • Erről értesítik a vevőt (a követelés tulajdoni változásáról).
  • A vevőnek igazolnia kell, hogy a szállítás/behajtás pontosan megtörtént.
  • Csak ezután fizeti ki a faktor a szállítónak a számla ellenértékének 70-90 %-át.
  • Olyan is előfordulhat, hogy a vevő a határidő lejárta előtt kiegyenlíti a számlát. Az ilyenkor visszatartott pénz (10-30%) is elszámolásra kerül.
A faktoringnak, mint tevékenységnek is megvan a maga díja, ez a faktordíj. Ez a finanszírozott számla nagyságától függ elsősorban, ehhez a kezelési költség adódik hozzá.

A faktoring bár még nem elterjedt finanszírozási forma, a kis,- középvállaltok számára nagyon kedvező, mivel ez által folyamatosan tudja árukészletét bővíteni, ami profitnövekedéshez vezet.  Válassza Ön is a legkedvezőbb ajánlatot, hogy felvirágoztassa vállalkozását, kattintson most a cikk alatt található Ajánlatkérés gombra, és töltse ki a megjelenő űrlapot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!