Faktoring könyvelés 2013

2013. okt. 07.
Faktoring könyvelés 2013
A faktoring elszámolása a számviteli törvény alapján történik, ennek több oldala van. Faktoráló részéről: Az követelés eladója, vagyis a faktoráló (faktoring tevékenységet igénybe vevő), egyéb ráfordításként kell elszámolnia a követelést, annak eladásakor. Az engedményes által elismert értékét

(az az érték, amelyet a faktoráló cég, vagyis a faktor elismer és kifizet a faktort igénybevevőnek) a követelésnek bevételként kell elkönyvelni. A faktordíjat, vagyis a faktoráláshoz tartozó költségeket: a kezelési költséget, kamatot a pénzügyi műveletek ráfordításai, kamatjellegű ráfordítások között kell nyilvántartani. Ez az eladó részére vonatkozik. Faktor részéről: A faktorcég oldaláról ez másképp néz ki. A megvásárolt követelést, a követelések között kel elszámolni. Azon követelést, amelyet még nem hajtottak be/ nem törlesztett az adós, a Nyilvántartási számlák számlaosztályába is be kell vezetni.
Az eladó által kifizetett faktordíjat (vagyis azt az összeget, amely a követelés összegén felül van), a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között kell elkönyvelni.

Mi a faktorálás?

  • A szakszerű meghatározás szerint, a faktoring folyamatos megállapodás a faktor és az árut vagy szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről:
  • A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett.
  • Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el.
  • Beszedi a számlaköveteléseket.

Miben más a faktorálás a hitelhez képest?

A faktorálás különbözik a bankok által nyújtott hitelezési formáktól. A banki hitelképességi vizsgálattól eltérően a döntés alapja az előfinanszírozandó követelés minősége, azaz nem a faktorálást igénybe vevő céget minősítik, hanem a vevőt, amely az esetek nagy részében jól ismert, tőkeerős cég, első osztályú adós. A biztosítékok tekintetében rugalmasabb, mint a bankhitel. Az ügyletbírálati idő rövidebb. A vállalkozás mérlegében nem a hitelek, hanem a kölcsönök között kerül kimutatásra.

Ne legyenek többé gondjai követelési behajtásával, kattintson most a cikk alatt található Ajánlatkérés gombra!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!