Faktoringgal gyorsabban érkezik az EU-támogatás

2008. feb. 27.

Akár háromnegyed évvel hamarabb juthatnak hozzá az elnyert támogatáshoz azok a cégek, amelyek faktoringgal foglalkozó pénzintézethez fordulnak

– Az MKB 2007 eleje óta foglalkozik európai uniós támogatások faktorálásával. Milyen termékekkel vannak jelen a piacon?

– Banki szempontból érdemes két részre bontani a piacot. Az egyik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül folyósított
támogatások előfinanszírozása. Ezek zömmel kis összegű, normatív támogatások, és szinte nincs olyan termelő, akinek ne járna legalább egy-két jogcímen. A legnagyobb közülük a területalapú, amelynek volumene több mint 100 milliárd forint, de létezik agrár-környezetgazdálkodási támogatás, kedvezőtlen adottságú területek támogatása, állatjóléti és állathigiéniai támogatás, erdőtelepítési támogatás és még sok hasonló. Ezek faktoringja kiválóan standardizálható termék. A termelők általában – a jogszabálytól függően – február, március, április vagy május körül igénylik a támogatást, de a folyósításra csak az év végén vagy a következő év elején kerül sor. Itt abban tudunk segíteni, hogy még a szezon előtt, az év első felében megérkezzen. Ebben az MKB piacvezető, nagyságrendileg 700-800 mezőgazdasági támogatást igénylő ügyfél választott minket, ami igen nagy szám.

– A pályázatokon győztes vállalkozásoknak hogyan tudnak segíteni?

– A másik fő termékkel, azaz a klasszikus uniós támogatások előfinanszírozásával. Fontos megemlíteni annak jelentőségét, hogy nem faktorcég vagyunk, hanem bankon belül működünk. Amikor ugyanis egy ügyfél EU-támogatásra pályázik, akkor nem pusztán a faktoringot igényli, hanem egy szolgáltatáscsomagot vár el. Szükség van valamilyen – egyre kisebb – mértékben bankgaranciára és előfinanszírozási hitelre is. Sőt, megemlítenék még egy EU-kompatibilis lízingterméket is, ami gép vagy berendezés vásárlására fordítható. Ez lényegében eszközalapú kölcsön, hiszen az uniós támogatásoknál feltétel, hogy az eszköz 12 hónapon belül az ügyfél tulajdonába kerüljön, ami a klasszikus lízing esetében nem történik meg. Ezzel a termékkel áthidalható a probléma.

– Mennyivel hamarabb juthatnak hozzá a győztes cégek az elnyert támogatáshoz?

– Az EU támogatásával megvalósuló projektek esetében az ügyfélnek rendszeresen előrehaladási jelentést kell készítenie, például 30, 60 és 100 százalékos teljesítésnél. A leadás után azonban adott esetben akár fél, háromnegyed év is eltelhet, mire az irányító hatóság folyósítja a részarányos támogatást, tehát nagyon hosszú kifizetési időszakot lehet megspórolni. De ez a fázis még előttünk van: a nagyobb EU-projektek esetében csak 2008-ban indul a kifizetési időszak, amikor a faktorálás nagyobb összegben felmerülhet.

– A klasszikus faktoringügyleteknél általában a követelés 80 százalékát vásárolják meg. Az EU-pályázatok esetében az elnyert támogatás mekkora részét előlegezik meg?

– Ezt rendszerint a pályázat maga határozza meg, de ha az előrehaladási jelentésben a bank csak minimális kockázatot lát, vagyis az ügyfél teljesítette a következő támogatási összeg lehívásához szükséges feltételeket, akkor akár 100 százalékig is felmehet az előfinanszírozás mértéke. Itt nem a klasszikus Tesco-faktoringról beszélünk. A magyar jog nem különbözteti meg a kettőt, de külföldön számos helyen elválasztják a faktorálást a követelésvásárlástól, uniós támogatásoknál jellemzően az utóbbi kifejezést használjuk, hiszen van egy szerződés az irányító hatóság és az ügyfelünk között, és mi ebből a szerződésből fakadó, állammal szembeni követeléseket vásároljuk meg.

– Nemzetközi összehasonlításban mennyire fejlett Magyarországon az EU-támogatások faktorálásának piaca?

– Amennyire rálátunk, a kis összegű, normatív támogatások faktorálása Magyarországon rendkívül fejlett, sőt majdhogynem a legfejlettebb az EU-ban. Én legalábbis még nem találtam olyan országot, ahol ezt egyszerűbben megoldották volna.

Faktoringgal gyorsabban érkezik az EU-támogatás

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!